IN FOCUS: HENK-JAN GEEL

Met 'In Focus' zetten we onze ambassadeurs in de schijnwerpers. Waar houden zij zich mee bezig en hoe geeft Xtorm hen #MoreEnergy? Deze week: Avonturier, expeditieleider en ambassadeur Henk-Jan Geel.

#MoreEnergy bij temperaturen onder nul

Wintertochten en batterijen. Ze hebben een ware haat liefde verhouding. Voor veel dingen heb je stroom nodig. Maar die kou hè? Die kou die werkt niet echt mee.

“In dit artikel vertel ik hoe ik tijdens expedities hiermee overweg ga.”

Op een expeditie laat je veel achter. Je neemt het minimum aan spullen mee. Maar toch ontkom je er niet aan om apparatuur mee te nemen die stroom gebruikt. Satelliettelefoon, GPS en je camera om er maar een paar te noemen. Ze moeten opgeladen worden tijdens de tocht. Als je dat goed aanpakt dan hoef je nooit meer met een lege batterij te zitten.

“Op een expeditie laat je veel achter, toch ontkom je er niet aan om apparatuur mee te nemen die stroom gebruikt."

Expedition Greenland

Tijdens mijn oversteek van Groenland heb ik een heel arsenaal bij mij van apparatuur die op stroom werkt. Om alles van stroom te voorzien helpt het Nederlandse merk Xtorm mij. Zij leveren het Zonnepaneel en twee Powerbanks voor de oversteek. Ook de Oplaadkabels komen bij hun vandaan. Deze zijn versterkt met Kevlar® en dus min of meer onbreekbaar. Ik had twee mini-USB en één USB-C™ Oplaadkabel bij me. Groenland ligt relatief gezien op een lage breedtegraad. En de zon is hier goed aanwezig om het Zonnepaneel op te laten werken.

Mijn eigen energie opwekken via zonlicht

Tijdens de dagverplaatsing ligt er een Zonnepaneel op mijn slee. Ik maak gebruik van een opvouwbaar Zonnepaneel van Xtorm. Aan dat Zonnepaneel kunnen twee Powerbanks aangesloten worden met een USB kabel. Deze Powerbanks, een robuust outdoor exemplaar van Xtorm, zitten in de slee. Het Zonnepaneel zelf zit met kleine karabiners op mijn slee vast.

“Tijdens het verplaatsen laden de powerbanks langzaam maar zeker op. Dit werkt ook als het bewolkt is. Zei het minder vaak.”

Vlak voordat ik naar bed ga verplaats ik het zonnepaneel naar het Noordoosten van mijn tent. Daar komt de zon rond drie uur ‘s nacht op. Ik sluit de powerbanks aan en ga slapen. Nu kunnen de powerbank alweer opladen als ik nog lig te slapen.

"Na een expeditie als deze, kom je thuis met een opgeladen batterij. Letterlijk en figuurlijk.

Abonneer je op onze nieuwsbrief