Twee mensen lopen een bar binnen, zegt de man tegen het meisje: laten we 4000 km lopen en duiken in een theorie die ik heb gelezen over een gemeenschappelijke basis die de eerste stap naar cohesie vormt.
Klinkt als het begin van een grap, toch? Niet voor Daniël en Lisa, fotograaf en journalist, die een verhaal vertellen en de wereld laten zien dat er meer is in het Midden-Oosten dan de mediaframes in landelijke beelden van strijdende partijen. Zonder enige training en middelen om hun apparaten op te laden, maar met een visie in het achterhoofd, hebben ze 'voet' gezet van Uhr naar de berg Sinaï. Xtorm voorziet ze van een zonnepaneel zodat ze tijdens hun reis opgeladen kunnen blijven.
Het pad dat ze nemen wordt het Abraham-pad genoemd. Maar wat is het Abrahams-pad? Het is een wandeltocht van de Uhr naar de berg Sinaï die 4.000 kilometer lang is. Gebaseerd op de reis die de bijbelse Abraham heeft afgelegd. Bestsellerauteur en spreker William Ury begon deze route aan het begin van onze eeuw in kaart te brengen, om te benadrukken dat een gemeenschappelijke basis tussen conflicterende partijen de eerste stap kan zijn naar conflictoplossing en cohesie. Om zijn eigen idee te testen, ging Ury op zoek naar bevestiging in het meest politieke broeinest ter wereld: het Midden-Oosten. Hier vond hij de belangrijkste raakvlakken: Abraham.
Waarom Abraham? De patriarch Abraham en zijn omzwervingen vormen een cruciaal onderdeel in alle drie de monotheïstische religies: jodendom, christendom en islam. Zijn persoonlijkheid vormt dan ook een belangrijke inspiratiebron voor raakvlakken in het Midden-Oosten. Abraham of Ibrahim, die zogenaamd in Uhr was geboren, zwierf helemaal naar de berg Sinaï. Deze reis kostte hem een heel leven, zijn leven. Het pad dat hij nam, nu het Abraham-pad genoemd, zal worden veroverd door Daniël en Lisa. Beiden zoeken naar de dingen die mensen verbinden in plaats van wat hen tegen elkaar keert.
Daniël en Lisa zullen het pad afleggen in verschillende etappes en met verschillende vervoersmiddelen, door landen als Jordanië, Irak, Syrië en Israël en Palestina. Ze gebruiken deze reis - een die zich over meerdere jaren zal uitstrekken - om slow journalistiek te beoefenen en een licht te schijnen op de mensen die in de buurt van het Abrahampad wonen. De lokale bevolking, de arbeiders, de alleenstaande moeders en huisvrouwen, de werkende vaders, degenen die zorg nodig hebben, de gewone mensen met hun eigen verhalen en littekens, maar ook met hun ambities, motivaties en vreugden.
Is het Midden-Oosten echt zo verdeeld als de media ons willen doen geloven? Of is het leven van alledag in deze controversiële regio, net als het leven in elk ander gezin dat over de hele wereld leeft? Daniël en Lisa kijken naar het verbinden van mensen in plaats van ze te verdelen. Een reis die het volgen waard is!
Het pad voortzetten.
Eerder dit jaar leidde hun project 'Meeting Abraham' Daniel en Lisa door het ruige terrein van Iraaks Koerdistan. Al een aantal dagen lopen ze door het ruige landschap tussen Halabja en Erbil, waar ze de opdracht hadden gekregen om wandelroutes te vinden en in kaart te brengen, GPS-coördinaten met hun telefoons te noteren en de omgeving te fotograferen. Onderweg documenteerden ze ook hun ontmoetingen met herders en de lokale bevolking, van wie velen op weg waren naar de grotere steden om Eid, het einde van de Ramadan, te vieren. Van droge vliegtuigen tot in de bergen tot aan de prachtige vergezichten van het Dukhan-meer, het duo doorkruiste dit deel van het land in de brandende zon en verzengende hitte.
Dit traject bracht hen ook ontmoetingen met de beroemde voetbalster Berivan en outdoor-insta-influencer Zino, thee met Iraanse separatisten en een excursie met de mijn die non-profit MAG opruimde. Ze beklommen de 2.500 meter hoge mt Piramagrun en wachtten het bureaucratische systeem van het verkrijgen van vergunningen af. Tijdens hun reis veranderden ze drie keer van gids, sliepen ze bovenop een moskee en moesten ze zelfs Daniel aan het eind tegen een zonnesteek vechten.
Na Jordanië en Zuid-Turkije was dit deel van Iraaks Koerdistan hun derde deel van het project. Voor het einde van dit jaar staat nog een andere fase van hun langetermijnproject gepland, en hun reis zal ook doorgaan in 2022.