Red Bull X-Alps: 's Werelds zwaarste avonturenrace

Professioneel paragliding piloot Markus Anders nam deel aan de zwaarste avonturenrace ter wereld; de Red Bull X-Alps. Tijdens deze race rennen, wandelen en paragliden ongeveer 30 atleten over de Alpen met één doel: de finishlijn halen. Markus Anders doet al jaren aan paragliden en blijft voortdurend zijn grenzen verleggen. We kijken terug op deze intensieve race met Markus, waarin hij onder andere meer deelt over zijn ervaring, voorbereiding en gebruikte Xtorm gear. 

De Red Bull X-Alps race was een indrukwekkende en uitdagende ervaring. Het was mijn derde keer dat ik deelnam, en dit keer heb ik de race succesvol in 7 dagen voltooid en eindigde ik op de 9e plaats. De race staat bekend om het op de proef stellen van de fysieke en mentale grenzen van de deelnemers, en het vereist strategische planning en precieze besluitvorming gedurende het hele traject. Kort samengevat was het een intens avontuur dat mijn vaardigheden als paragliding piloot op de proef stelde.

Onvergetelijk moment

Het meest indrukwekkende moment van het hele avontuur was ongetwijfeld de vlucht rond de Mont Blanc. In 2021 had ik hier twee dagen over gedaan, maar dit jaar was het nog spectaculairder. De vlucht besloeg in totaal 210 kilometer. Ik startte bij Niesen, vloog rond de Mont Blanc en landde uiteindelijk in de avond aan de zuidelijke kant van de Dufourspitze. De ongelooflijke omvang en schoonheid van het landschap waren gewoon geweldig, tot het punt waar ik even vergat waar ik 's ochtends was opgestegen. Het was een ervaring die een blijvende indruk op me heeft achtergelaten.

Markus Anders Paragliding

Slecht weer en vermoeidheid trotseren 

De Red Bull X-Alps race brengt talloze uitdagingen en obstakels met zich mee. Enkele van de grootste hindernissen die ik moest overwinnen, waren ongunstige weersomstandigheden, vermoeidheid en de mentale druk van het navigeren door uitdagende terreinen. Om deze obstakels te overwinnen, vertrouwde ik op mijn training en ervaring als paragliding piloot. Gefocust blijven, weloverwogen beslissingen nemen en het nauwlettend volgen van weersvoorspellingen waren essentieel voor een veilige navigatie. Daarnaast heeft mijn ondersteuningsteam en mentale vastberadenheid me geholpen om de fysieke en mentale vermoeidheid tijdens de race te overwinnen.

De finishlijn 

Het voltooien van de Red Bull X-Alps race was een moment van immense vreugde en voldoening. Toen ik de finishlijn overstak, waren mijn eerste gedachten een mix van opluchting, trots en dankbaarheid. Opluchting dat ik de uitdagende race succesvol had voltooid, trots op mijn prestatie en 9e plek en immense dankbaarheid voor mijn team, mede-deelnemers en iedereen die heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van dit avontuur.

De voorbereiding 

Voorbereiden op een avontuur zoals de Red Bull X-Alps race vereist uitgebreide training en strategische voorbereiding. Dit omvat fysieke fitness training om uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen, aangezien paragliden fysiek veel van je kan vragen. Bovendien is mentale training essentieel om gefocust te blijven, snelle beslissingen te nemen en om te kunnen gaan met de druk van een competitie. Het vertrouwd raken met het wedstrijdtraject, het beoordelen van mogelijke uitdagingen en het ontwikkelen van strategieën zijn ook essentiële aspecten van de voorbereiding. Ten slotte is het samenstellen van een betrouwbaar en bekwaam team cruciaal voor een succesvol avontuur.

Preparations Markus Anders

Betrouwbare stroom is cruciaal

De betrouwbare producten van Xtorm speelden een cruciale rol bij het zorgen dat ik gedurende het hele avontuur toegang had tot stroom. In een race als de Red Bull X-Alps, waarbij verbonden blijven en toegang hebben tot elektronische apparaten essentieel is, zijn betrouwbare draagbare stroombronnen zeer waardevol. Ook de Powerstation XP1300 heeft ons onderweg geholpen om al onze apparaten op tijd op te laden. Hierdoor konden we mijn communicatieapparaten, GPS, Xtorm Powerbank en andere essentiële gadgets zelfs op afgelegen locaties opladen, waardoor ik tijdens de race op de hoogte en verbonden kon blijven.

Xtorm Gear Markus Anders

Mijn advies

Voor degenen die zich willen storten op vergelijkbare avonturen of willen deelnemen aan uitdagende evenementen zoals de Red Bull X-Alps, zou ik het volgende advies geven:

 • Begin met trainen: Geef prioriteit aan fysieke en mentale training om jezelf voor te bereiden op de eisen van het avontuur. Overweeg externe hulp van mental coaches en fitness trainers.
 • Bouw ervaring op: Neem deel aan verschillende paraglidingwedstrijden en expedities om waardevolle ervaring op te doen en je vaardigheden te verbeteren.
 • Plan strategisch: Analyseer grondig de route en potentiële uitdagingen van tevoren en creëer een strategisch plan om effectief door het traject te navigeren. Je kunt beginnen met kleine vluchten of wedstrijden om hierin te oefenen!
 • Blijf gefocust en flexibel: Blijf tijdens het avontuur gefocust op je doelen, maar wees ook flexibel bij onverwachte veranderingen of obstakels. De weersomstandigheden kunnen snel veranderen, dus je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn.
 • Stel een betrouwbaar ondersteuningsteam samen: Omring jezelf met een bekwaam en betrouwbaar ondersteuningsteam dat je gedurende de hele reis kan helpen.
 • Respecteer veiligheid: Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Laat nooit de veiligheid vallen om grenzen te verleggen.
 • Geniet van het avontuur: Omarm het avontuur en waardeer de prachtige momenten en landschappen die op je pad komen. Het is een buitengewone ervaring die maar weinig mensen kunnen meemaken.

  Markus' Power Products

  Outlet
  Xtorm Xtorm XP1300 Xtreme Powerstation 1300W Xtorm Xtorm XP1300 Xtreme Powerstation 1300W
  XP1300 Xtreme Powerstation 1300W

  1300W / 392.000 mAh

  €799,00 €1.499,00
  Met de Xtorm Power Station 1300 heb je altijd en overal de beschikking over twee stopcontacten met een krachtige output van wel 1300W. Dankzij de hoge capaciteit van 1254Wh kun je zelfs grotere apparaten zoals een laptop, tv of zelfs een koelbox van stroom voorzien - voor meerdere uren!Batterijen met een 4x langere levensduurDe XP1300U maakt gebruik van een nieuw type batterijcel, LiFePO4. Deze cellen hebben één groot voordeel ten opzichte van standaard Li-ion cellen - namelijk hun veel langere levensduur. Standaard Li-ion-cellen hebben een levensduur van ongeveer 500 "batterijcycli"*, terwijl LiFePO4-cellen een levensduur hebben van 2000x. Dat is dus 4x langer dan de meeste andere Power Stations! 33% sneller opladen met X-ChargeDankzij X-Charge kan de Power Station de input uit twee opladers combineren, om zo extra snel op te laden. Wanneer zowel de standaard oplader als een USB-C PD oplader zijn aangesloten, wordt X-Charge automatisch geactiveerd en zal je Power Station dus tot wel 33% sneller opgeladen zijn! Veelzijdige poortkeuze – Beschik altijd over de output die je nodig hebtDe XP1300U beschikt over 5 verschillende soorten aansluitingen, zodat je altijd over de poort beschikt die je nodig hebt. Hij heeft twee krachtige AC-aansluitingen met een vermogen van 1300W, maar ook een 120W 12V Car Charger (sigaretten aansteker aansluiting), 1x 60W USB-C PD in-/uitgang, 3x normale USB-uitgangen, en zelfs 2x 5,5mm 60W DC-uitgangen. Gemakkelijk opladenDe Power Station is niet alleen op te laden met een gewone oplader, maar ook via zonne-energie of zelfs vanuit je auto! Alles is mogelijk dankzij de meegeleverde kabels.  Een van de snelste manieren om het Power Station op te laden is met een 200W zonnepaneel, zoals de Xtorm XPS200 zonnepaneel.Xtreme Power - overalHet maakt niet uit of je gaat kamperen, een roadtrip gaat maken of naar een afgelegen plek reist - tegenwoordig heb je altijd stroom nodig om van je apparaten te kunnen blijven genieten.  Smartphones, camera's, laptops, drones, of zelfs een koelbox of TV; niets is te gek voor deze Portable Power Station. Combineer hem met een zonnepaneel en je bent in staat om volledig off-grid te gaan.*1 batterijcyclus bestaat uit 1 volledige lading van 0 tot 100%. Dit kan ook worden opgesplitst in meerdere losse oplaadbeurten (bijv. 2x 50% tot 100%).
  Xtorm Xtorm XR101 Xtreme Powerbank Rugged 18W - 10.000 mAh Xtorm Xtorm XR101 Xtreme Powerbank Rugged 18W - 10.000 mAh
  XR101 Xtreme Powerbank Rugged 18W - 10.000 mAh

  18W / 10.000 mAh

  €69,95
  Met de Rugged Power Bank 10.000 kunnen jij en je mobiele apparaten ieder outdoor avontuur aan. Deze ultieme survival gadget laad gemakkelijk en snel je telefoon of tablet op, waar je ook bent.IP65 waterbestendigDe power bank is ontworpen om IP65 waterbestendig te zijn, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken bij een val in een plas water, of een plotselinge regenbui.Laad je telefoon 2,5 keer opOndanks zijn compacte formaat heeft deze power bank een krachtige 10.000mAh batterij, groot genoeg om je telefoon tot 2,5 keer op te laden.Razendsnel opladenDe power bank beschikt over een 18W USB-C Power Delivery in-/uitgang, evenals twee gewone USB-poorten met Quick Charge 3.0. Dit betekent dat vrijwel iedere smartphone razendsnel opladen kan worden - zowel Android-apparaten als Apple iPhones. De power bank zelf is in slechts 3 uur te herladen!Krachtige geïntegreerde zaklampDankzij de krachtige geïntegreerde LED zaklamp heb je altijd en overal een noodzaklamp bij de hand. 
  Xtorm Xtorm XR105 Xtreme Solar Powerbank SuperCharger 20W - 10.000 mAh Xtorm Xtorm XR105 Xtreme Solar Powerbank SuperCharger 20W - 10.000 mAh
  XR105 Xtreme Solar Powerbank 20W - 10.000 mAh

  20W / 10.000 mAh

  €119,00
  De Xtorm Solar SuperCharger 10.000 is een robuuste outdoor Power Bank met een ingebouwd dubbel zonnepaneel, voor maximale energie-opvang. Hij geeft je de vrijheid en energie om te gaan en staan waar je wilt, perfect is voor al je avonturen.Pure zonnekrachtDe Solar SuperCharger kan op twee manieren worden opgeladen: via USB-C, of door hem mee naar buiten te nemen en de ingebouwde set zonnepanelen zijn werk te laten doen. Krachtige batterij met hoge capaciteitDe solar SuperCharger is uitgerust met een 10.000mAh lithium-polymeer batterij, krachtig genoeg om een smartphone minstens 2x op te laden. De SuperCharger beschikt ook over een 20W USB-C uitgang die uw smartphone snel oplaadt, zodat je altijd klaar bent om te gaan.Gemaakt voor avontuurDe Solar SuperCharger is spatwaterdicht, waardoor het de perfecte solar SuperCharger is voor al je reizen en avonturen. Met de grote interne batterij en het krachtige zonnepaneel heb je altijd wat extra energie bij de hand, waar en wanneer dat nodig is!Hoe lang duurt opladen in de zon?Hoe snel de zon je Solar Charger oplaadt hangt af van een aantal factoren, zoals het jaargetijde, het uur van de dag, en natuurlijk de bewolking.Voor een helder beeld van de hoeveelheid gratis energie die je kunt verwachten van het ingebouwde zonnepaneel, geven wij hieronder 2 verschillende scenario's die de verschillen in laadsnelheid laten zien. Hoe lang het duurt voordat uw Solar Charger volledig opgeladen is:1. Op een grotendeels zonnige dag in de lente / zomer duurt het ongeveer 5 dagen2. Op een grotendeels zonnige dag in de herfst / winter duurt het ongeveer 10 dagen Zoals je ziet is er geen voorbeeld gegeven van de laadtijd tijdens bewolkte dagen. Dat komt omdat zonneladen op zulke dagen helaas niet efficiënt genoeg werkt om effectief bruikbaar te zijn.Bij Xtorm gebruiken we hoog-rendement SunPower zonnecellen om zoveel mogelijk energie te vangen uit een zo klein mogelijk oppervlak. Zijn de hierboven vermelde laadtijden niet zo snel als je had gehoopt? Geen zorgen, Xtorm heeft zonneladers en zonnepanelen in alle maten. Bekijk onze andere producten om te vinden wat het beste bevalt!In het kort- 10.000mAh batterij- 20W USB-C PD uitgang- 2x USB uitgang- Ingebouwd 4,5W SunPower® zonnepaneel- Spatwaterdicht (IPX4)
  Xtorm Xtorm CXX005 Xtreme USB-C PD kabel 100W - 1.5 meter Xtorm Xtorm CXX005 Xtreme USB-C PD kabel 100W - 1.5 meter
  CXX005 Xtreme USB-C PD kabel 100W - 1.5 meter

  100W USB-C PD

  €29,95
  Deze Xtorm Xtreme kabel is ontworpen om zowel flexibel als sterk te zijn, wat zorgt voor een extreem lange levensduur. Zo kan de kabel minstens 100.000x buigingen weerstaan, en zelfs met een gewicht van 100kg zal hij niet breken! Deze features stellen ons in staat om levenslange garantie* bieden op alle Xtorm Xtreme kabels.Ultra-sterke materialenDeze kabel is gemaakt van een meer-laags composiet materiaal met een versterkte kern, wat voor de extra sterkte en duurzaamheid zorgt. Elk detail van deze kabel is ontworpen om zo robuust mogelijk te zijn, zelfs de meegeleverde kabel binder!Versterkte materialen in deze kabel:33% Aluminium54% Nylon vlechtwerk13% DuPont™ Kevlar® fiberXFLEX bend-proof technologieDankzij het gebruik van XFLEX technologie kunnen Xtorm Xtreme kabels meer dan 100.000x buigingen te kunnen weerstaan. XFLEX combineert een speciaal ontworpen connector met een gevlochten nylon kabel en versterkte kern, waardoor de kabel zowel flexibel, als extreem sterk is.Levenslange garantieDe Xtorm Xtreme kabels zijn gebouwd om levenslang mee te gaan. Hun unieke ontwerp is met XFLEX versterkt en bovendien grondig getest en bewezen. Deze kwaliteiten stellen ons in staat om een levenslange garantie* te bieden op alle Xtorm Xtreme Kabels.*We bieden een levenslange garantie op de werking van dit product. Deze garantie vervalt bij onoordeelkundig gebruik.DuPont™, het ovale logo van DuPont en alle handelsmerken en servicemerken aangeduid met ™, SM of ® zijn eigendom van filialen van DuPont de Nemours, Inc. tenzij anders vermeld. © 2019 DuPont.
  Xtorm Xtorm CXX004 Xtreme USB naar USB-C kabel 60W - 1.5 meter Xtorm Xtorm CXX004 Xtreme USB naar USB-C kabel 60W - 1.5 meter
  CXX004 Xtreme USB naar USB-C kabel 60W - 1.5 meter

  USB naar USB-C

  €22,95
  Deze Xtorm Xtreme kabel is ontworpen om zowel flexibel als sterk te zijn, wat zorgt voor een extreem lange levensduur. Zo kan de kabel minstens 100.000x buigingen weerstaan, en zelfs met een gewicht van 100kg zal hij niet breken! Deze features stellen ons in staat om levenslange garantie* bieden op alle Xtorm Xtreme kabels.Ultra-sterke materialenDeze kabel is gemaakt van een meer-laags composiet materiaal met een versterkte kern, wat voor de extra sterkte en duurzaamheid zorgt. Elk detail van deze kabel is ontworpen om zo robuust mogelijk te zijn, zelfs de meegeleverde kabel binder!Versterkte materialen in deze kabel:33% Aluminium54% Nylon vlechtwerk13% DuPont™ Kevlar® fiberXFLEX bend-proof technologieDankzij het gebruik van XFLEX technologie kunnen Xtorm Xtreme kabels meer dan 100.000x buigingen te kunnen weerstaan. XFLEX combineert een speciaal ontworpen connector met een gevlochten nylon kabel en versterkte kern, waardoor de kabel zowel flexibel, als extreem sterk is.Levenslange garantieDe Xtorm Xtreme kabels zijn gebouwd om levenslang mee te gaan. Hun unieke ontwerp is met XFLEX versterkt en bovendien grondig getest en bewezen. Deze kwaliteiten stellen ons in staat om een levenslange garantie* te bieden op alle Xtorm Xtreme Kabels.*We bieden een levenslange garantie op de werking van dit product. Deze garantie vervalt bij onoordeelkundig gebruik.DuPont™, het ovale logo van DuPont en alle handelsmerken en servicemerken aangeduid met ™, SM of ® zijn eigendom van filialen van DuPont de Nemours, Inc. tenzij anders vermeld. © 2019 DuPont.
  Abonneer je op onze nieuwsbrief