Je laptop opladen met een Powerbank

De mogelijkheid om je laptop overal op te laden, geeft je de vrijheid om te werken en te reizen, zonder je zorgen te maken over lege batterijen. Xtorm heeft verschillende Powerbanks die jou dat, samen met de juiste adapter en kabel, kunnen bieden. Dus welke optie is het beste voor jou? En hoe vaak kan een Powerbank je laptop opladen?

Opladen via de USB-C output poort

Tegenwoordig hebben nieuwe laptops vaak een USB-C PD (Power Delivery) of Thunderbolt 3-poort die ook wordt gebruikt om de laptop op te laden. Onze XB3 en XB4 Powerbanks zijn speciaal ontworpen om jouw USB-C PD-laptop op te laden, waar je ook bent.

We hebben meerdere Powerbanks die je laptop kunnen opladen, met een vermogen tussen 45W en 140W. Welke het beste bij jou past, hangt af van de stroombehoefte van je laptop. Een eenvoudige manier om dit te controleren, is door naar de wandoplader te kijken die bij de laptop is geleverd; hier staat het Wattage op vermeld.Hoe vaak kan ik mijn laptop daadwerkelijk opladen?

Dit hangt van verschillende dingen af; de capaciteit van de Powerbank, het batterijformaat van je laptop en de manier van opladen. Om dingen zo goed mogelijk uit te leggen, moeten we wat technischer worden.

Om uit te rekenen hoe vaak een Powerbank een laptop kan opladen, moet je de capaciteit van de Powerbank aan de batterijgrootte van een laptop koppelen. De beste manier om batterijformaten te vergelijken, is door Wh (Wattuur) te gebruiken.

Het gebruik van Wh lijkt misschien vreemd, want normaal gesproken wordt de capaciteit van een Powerbank weergegeven in mAh. Dit komt omdat tot voor kort de meeste Powerbanks in de eerste plaats waren ontworpen om smartphones op te laden, en aangezien de batterijcapaciteit van een smartphone wordt gecommuniceerd in mAh, was het logisch om dit ook voor Powerbanks te doen. Maar met de komst van Powerbanks die speciaal ontworpen zijn om je laptop op te laden, is dit niet meer voldoende.

Wat is Wh en hoe gebruik je het?

Bijvoorbeeld: de 2018 MacBook Pro 13" heeft een 5200mAh-batterij. Als je dit vergelijkt met moderne smartphones, die een capaciteit hebben van minimaal 4500mAh, lijkt de batterij van de laptop relatief klein.
Je zou zelfs denken dat je die MacBook Pro bijna 2x met een 10.000mAh Powerbank op kunt laden, maar helaas is dit niet waar. Dit komt door het feit dat de spanning van laptopbatterijen een beetje anders is dan die van smartphonebatterijen. Het omzetten van mAh naar Wh helpt je hiermee.

Om het gemakkelijk te maken, vermelden Xtorm Powerbanks de Wh-classificatie op de verpakking en in de specificaties. Om de Wh-capaciteit van de batterij van jouw laptop te achterhalen, kun je de handleiding raadplegen of online gaan om het exacte aantal te vinden. Ook kun je dit zelf berekenen door de (m)Ah capaciteit van een batterij te vermenigvuldigen met de spanning. (Ah x V = Wh).Laten we het praktisch aanpakken!

Als we het voorbeeld van hierboven gebruiken: hoe vaak kan een 10.000 mAh Powerbank, van een ander merk, een 2018 MacBook Pro dan in theorie opladen? Hiervoor moeten we uitrekenen hoeveel Wh de Powerbank is.

Eerst moeten we 10.000mAh converteren naar Ah. De "m" in "mAh" staat voor "milli", dus als we eenvoudig 10.000mAh delen door 1000, krijg je 10Ah. Daarna vermenigvuldigen we dat aantal Ah met de spanning van de batterij. Een typische 10.000mAh Powerbank heeft een spanning van 3,7V.

Dit leidt tot de volgende berekening: 10Ah x 3,7V = 37Wh

Als we dit tegenover de 58Wh batterij van de MacBook Pro zetten, blijkt dat een 10.000mAh Powerbank deze laptop dus 0,6 keer op kan laden (37 delen door 58).

Deze berekening kun je toepassen op elke combinatie van laptops en Powerbanks. Bij Xtorm hebben wij in ieder geval een passende Powerbank; welk apparaat jij ook van nieuwe energie wilt voorzien!

Als je de berekening eenmaal begrijpt, maakt dat het koppelen van de juiste batterij aan de juiste Powerbank een stuk eenvoudiger. Nu weet je dat je je niet moet laten afleiden door mAh als het gaat om het opladen van je laptop!

Abonneer je op onze nieuwsbrief