Bergtop Nuptse: de ultieme uitdaging

Christian, 34 jaar oud, staat op het punt zijn grootste klimavontuur ooit te beleven; halverwege april gaat hij de uitdaging aan om de top van Nuptse te bereiken. “Tot nu toe zijn er slechts 22 succesvolle beklimmingen van deze berg”. Benieuwd naar zijn voorbereidingen en wat er allemaal nodig is voor zo’n expeditie? Christian neemt je graag mee op zijn avontuur!

Van dromen naar doen

Al van jongs af aan ben ik een buitenmens. Een klimmer, maar op een heel ander vlak. Ik kende elke boom in de straat van de onderste wortel tot hoog in de kruin. Ik ben pas na mijn 20e voor het eerst in de bergen geweest. Ik was meteen verliefd. Het duurde nog wel even voordat ik daadwerkelijk mijn eerste berg beklom, maar toen ik dat eenmaal had gedaan was het hek van de dam.

Mijn droom is om in elk duizendtal te klimmen. Dat wil zeggen dat ik bergen van 1000 meter, 2000 meter, 3000 meter tot en met 8000 meter wil klimmen. Ik ben benieuwd waartoe ik fysiek in staat ben, maar wel gecombineerd met een zekere technische uitdaging.

Vorig jaar stond ik op drie 6000 meter bergen, waaronder de uitdagende Cholatse (6440m). Dit jaar staat in het teken van 7000 meter. Het plan is om half april een alpiene stijl beklimming te doen van Nuptse. Dit is een berg van 7861 meter hoog in de Himalaya in Nepal. Een extreem avontuur omdat elke route naar de top bijzonder technisch is, gecombineerd met de grote hoogte.

De stijl waarin ik klim vind ik belangrijk. We klimmen in de zogeheten alpiene stijl. In tegenstelling tot expeditie stijl klim ik in een klein team, slechts met één andere klimmer, zonder gebruik te maken van vaste touwen of hoogtedragers en zonder extra zuurstof. Deze stijl vraagt extreem veel op zowel het fysieke als het mentale vlak. 

Als we succesvol zijn geweest op Nuptse, dan gaan we direct ook een poging wagen op de naastgelegen bergtop Lhotse. Deze laatste berg is maar liefst 8516 meter hoog.

Christian in de bergen

De weg naar de top: hoe ik me voorbereid

Training, training, training. Ik maak mijn eigen trainingsschema, maar uiteraard op basis van heel veel onderzoek en ervaring. Gemiddeld train ik per dag minimaal 2 uur. Hierbij pas ik een mix van cardio, kracht en klimmen toe. Voor cardiotraining ren ik veel, met elke week een duurloop van minimaal 25 kilometer. Daarnaast heb ik specifieke krachttraining voor ‘muscular endurance’, zodat spieren blijven werken, ook al vraag je het uiterste van je lichaam. Ook klim ik zo’n 2 keer per week in de hal, een nuttige, maar vooral ook leuke training.

Op je voorbereiding heb je zelf grip. Op de rest van de succesfactoren niet. De condities van de berg, bijvoorbeeld hoeveel verse sneeuw er ligt, het weer, je fysieke gesteldheid op hoogte, dat zijn factoren die niet te beïnvloeden zijn. Deze factoren vragen om inschattings-en aanpassingsvermogen. Uiteindelijk komt het er op neer dat alle factoren mee moeten werken om een beklimming als deze tot een succes te maken. De mindset moet zijn dat je er op vertrouwd dat je succesvol gaat zijn, maar ook realistisch dat niet toppen een potentiële uitkomst is. Uiteindelijk is veilig terugkeren in basecamp het belangrijkst.

Christian in de bergen

Dit zit er allemaal in mijn rugzak

Het is een volle rugzak. Ondanks dat ik probeer minimalistisch te pakken gaat er uiteindelijk veel mee. Qua kleding heel veel laagjes. Tot en met een enorm dik donspak om de temperaturen, die zomaar naar -30 kunnen teruglopen, aan te kunnen. Het zwaarste in mijn bepakking is alle technische gear. Denk aan ijsbijlen, ijsschroeven, karabiners, touwen, etc. Ondanks onze relatief lichte klimstijl is er veel wat mee moet om goed en veilig boven en weer beneden te kunnen komen.

Daarnaast heb ik vrij veel elektrische apparaten mee. Zoals een action cam, telefoon, GPS/Satelliet verbinding, horloge met hoogtemeter, hoofdlampje en verwarmde handschoenen. Deze laatste zijn belangrijk omdat ik helaas geen dikke wanten aan kan doen vanwege het gebruik van mijn ijsbijlen.

Om al deze apparaten ook daadwerkelijk te laten werken zijn energiebronnen nodig. Op de berg is er natuurlijk geen stroom beschikbaar. Ik ben dan ook ongelooflijk blij met de krachtige Powerbanks van Xtorm die, samen met het Solar Panel, er voor gaan zorgen dat ik warm blijf, mooie beelden kan maken, contact kan leggen in geval van nood en iets zie in het donker

Begin dichtbij, begin klein

Een avontuur als dit is niet het resultaat van een half jaartje trainen, een jaartje klimmen of een leuke droom hebben. Het is een optelsom van jarenlange ervaring met successen en tegenslagen. Gun jezelf die voorbereiding en doe het stap voor stap. Begin dichtbij, begin klein, het grote en grootse komt vanzelf als je bereid bent er vol voor te gaan.

Foto van Christian
Benieuwd naar het verloop van Christians avontuur en of het hem lukt om Nuptse succesvol te beklimmen? Houdt dan de socials van Xtorm in de gaten of volg Christian zelf op Instagram: @christian.de.jong

Christians Power Producten  

Abonneer je op onze nieuwsbrief