HOE LANG DUURT HET OPLADEN VAN XTORM SOLAR PRODUCTEN

De Powerstations en Solar Powerbanks van Xtorm kunnen allemaal opgeladen worden met behulp van zonlicht. Een Solar Powerbank leg je simpelweg in de zon en de Powerbank doet de rest. Aan de Powerstation koppel je een Xtorm Solar Panel en de Powerstation begint met opladen.
 
De snelheid waarmee deze apparaten worden opgeladen door zonlicht is echter afhankelijk van een aantal factoren. Om ervoor te zorgen dat je de optimale power uit je Solar Powerbank en Solar Panels haalt, delen we de belangrijkste factoren:
  • Seizoen & Plaatsing
  • Tijdstip van de dag
  • Bewolking

Seizoensinvloed & locatie

Een van de grootste en niet te onderschatten factoren is de invloed van de seizoenen en de kracht van het zonlicht op dat moment. De meest optimale omstandigheden zijn er natuurlijk in de zomer. In de winter is de zon ongeveer 50% minder krachtig! 

XR105 Solar Powerbank

Daarnaast schijnt de zon in de winter niet alleen minder uren per dag, ze staat ook minder hoog aan de hemel. Deze lagere hoek betekent dat dezelfde hoeveelheid zonlicht over meer oppervlakte wordt verspreid, waardoor het effect minder krachtig is. Dit verschil is minder duidelijk rond de evenaar, maar neemt toe naarmate je verder naar een van beide polen gaat.

Voor de plaatsing van een Solar Powerbank of Zonnepaneel moet je dus ook rekening houden met de plaatsingsrichting van het paneel en de hellingshoek. In Nederland en België is plaatsing van het Zonnepaneel richting het zuiden met een hellingshoek van 36 graden ideaal. Op deze manier vangt het paneel zoveel mogelijk zonlicht op gedurende de dag en kun je optimaal profiteren van opladen met zonne-energie.

XPS100 Solar Panel

Invloed van het tijdstip van de dag

Zoals in de tekst hierboven staat, heeft de invalshoek van de zon een grote invloed op de doeltreffendheid van bijvoorbeeld een Powerbank op zonne-energie. Natuurlijk verandert dit niet alleen met de seizoenen, maar ook gedurende de dag. De piekuren van de zon liggen vaak tussen 11:00 uur en 14:00 uur. Dit is dus de beste tijd om je Solar Powerbank of Powerstation met Zonnepaneel onder de juiste hoek te plaatsen en je apparaten op te laden.

XR103 Solar Powerbank

De invloed van bewolking

Daarnaast hebben wolken ook een zeer grote invloed op de doeltreffendheid van Solar Powerbanks en Zonnepanelen. Afhankelijk van de intensiteit en de dichtheid van de wolken, kan de effectiviteit met wel 90% verminderen. Je apparaten op zo’n moment volledig opladen met zonne-energie, is dan een tijdrovende klus.

Hoe lang duurt het om mijn Solar Powerbank of Powerstation met Zonnepaneel volledig op te laden?

De oplaadtijd van een Powerbank op zonne-energie varieert sterk en is afhankelijk van verschillende omstandigheden en factoren. Hieronder staan schattingen voor 3 verschillende scenario's:

  1. Perfecte zonnige dag in de zomer
  2. Overwegend zonnige dag in de lente of herfst
  3. Overwegend zonnige dag in de winter

We hebben geen schattingen gemaakt voor zeer bewolkte dagen, omdat de omstandigheden dan niet effectief genoeg zijn.

In de tabel hieronder kun je zien hoelang het duurt om je Xtorm Solar Powerbank volledig op te laden:

Batterijcapaciteit

Zomer (optimaal) Voorjaar & Herfst (gemiddeld) Winter (onder gemiddeld)
XR103 5.000 mAh 6 12 24
FS405 10.000 mAh 10 20 40
XR104 10.000 mAh 10 20 40
XR105 10.000 mAh 5 10 20

De getallen weergeven het aantal dagen

Door gebruik te maken van een Xtorm Powerstation met Zonnepaneel, laad je op een duurzame manier je Powerstation op en kun je langere tijd off-grid gaan. Eén of meerdere Zonnepanelen van Xtorm houden jouw Powerstation vol energie! Hieronder zie je hoe snel je tijdens een prachtige zomerdag weer volledig opgeladen bent en of je daar 1 of meerdere zonnepanelen voor nodig hebt:

Batterijcapaciteit

Zomer (optimaal)

XP300U 

281 Wh

5,5 uur à max. 72 W (met Zonnepaneel XPS100)

XP500

612 Wh

4,5 uur à max. 200 W (met dubbel Zonnepaneel XPS200)

XP1300

1254 Wh

7,9 uur à max. 250 W (met dubbel Zonnepaneel XPS200)


We raden aan om je Powerbank of Powerstation eerst volledig met netstroom op te laden voor je vertrekt. Voor het extra bijladen kun je dan vertrouwen op de kracht van de zon!

Shop Xtorm Solar Chargers

Abonneer je op onze nieuwsbrief